Pasvorm van de keepershandschoenen

Hoe zijn de vingers van de keepershandschoenen gestikt en waarom. Bijna alle grote merken keepershandschoenen bieden verschillende opties voor wat betreft de vorm en de manier waarop de handschoen in elkaar gestikt is. Koop je je eerste paar keepershandschoenen, dan zul je hoofdzakelijk kijken naar … passen ze, zitten ze lekker en natuurlijk hoe vangen ze.

Ben je wat verder, dan kijk je ook wat verder en ga je eisen stellen aan je handsschoenen. Je wilt meer grip (een andere latex), je wilt of je wilt juist niet fingersave in je handschoenen, je wil meer vangoppervlak – meer grip dus kies je voor rollfinger, je wil dat je vingers meer aansluiten en randjes er meer tussen dus kies je voor negative cut en zo zijn er nog veel meer keuzes.

Hieronder leggen we uit op welke manieren de naden en aansluitingen van de latex rondom je vingers vormgegeven kan zijn. Kijk ook maar naar de foto's, dan heb je er ook een beeld bij.

 • Positive – flat – positief naad – naar buiten gestikt - er zit een randje aan de buitenkant en de bovenkant van je vinger is even groot als de onderkant (latex) waardoor de naad tussen je vingers in zit. Deze vorm van handschoenen geeft je het gevoel een wijde handschoen aan te hebben, een soort losse pasvorm.
 • Negative – negatief naad – naar binnen gestikt – de stikrand zit aan de binnenkant – zit strakker om je vinger heen – je hebt nu geen last van een randje tussen je vingers, je vingers kunnen prima aansluiten.
 • Positive Rollfinger – foam om heel de finger waarbij naad hoger aan de buitenkant zit – hierdoor groter contactvlak mogelijk - waar bij de normale Positive de naad precies tussen je vingers zit, zit nu de naad meer aan de bovenkant van je hand. Nu zit de latex – het vangoppervlak rond heel je vinger behalve aan de bovenzijde.
 • Negative Rollfinger – latex om heel je vinger behalve aan de bovenzijde. De naad ligt aan de bovenkant van je hand, meer vangoppervlak, meer latex en wat strakker om je vinger.

Dit zijn de meest gebruikte vormen van stikken bij de eenvoudige handschoenen. Alle vingers (behalve soms de duim – daar komen we later op terug) worden op dezelfde manier gestikt. Nu zijn er speciale modellen waarmee vooral in het hogere segment gekeept wordt. Hier wordt rekening gehouden met de specifieke wensen van de keepers. Enkele van deze vormen vind je hieronder. 

 • Hybrid Positive – Een vorm van stikken waarbij niet alle vingers op dezelfde wijze gestikt worden. De pink en wijsvinger krijgen een Positive Rollfinger, ofwel latex om heel de vinger heen en gestikt aan de bovenzijde. De ring- en middelvinger hebben een gewone Positive cut met naadjes naar buiten tussen de vingers in. Achterliggende gedachte is dat de wanneer je een bal vangt, de latex tussen je vingers toch niet geraakt wordt en daarom is het dan ook niet nodig om hier dure latex aan te verspillen.
 • Hybride Negative – Net als bij de Hybrid Positive wordt de pink en de wijsvinger gestikt als een Positive Rollfinger maar de ring- en middelvinger worden met een normale Negative cut gestikt. Geen verspilling van dure latex en bijkomend voordeel een betere aansluiting van de vingers.

Voor de echte specialisten hebben we nog één model achter de hand en dat zijn de modellen met een Gun Cut of Genuflect Cut.

 • Gun Cut of Genuflect Cut – Bij deze handschoenen worden nagenoeg alle vingers van een speciale stikvorm voorzien. Niet alle vingers krijgen een Positive Rollfinger, alleen de top van de vingers wordt Positive Rollfinger gestikt waardoor er ruimte ontstaat tussen de vingers voor ademend materiaal. Vooral bij intensief gebruik geeft dit voordelen van een droge hand. Tevens is dit optimaal gebruik van latex bij een volledige grip. 

Typen aansluiting bij de pols

Aansluiting rondom de pols

Neopreen (bijna niet elastisch – net ruimte genoeg voor je hand)

 • Cole fitting bandage (zonder naden)
 • Closed fitting bandage (smallere ingang waarbij je dus meer moeite moet doen om erin te komen

Elastische bandage (makkelijker inkomen) 

Band

 • Double strap – elastisch – zorgt voor strakke aansluiting waardoor handschoen niet schuift
 • Latex band – niet elastisch – geeft extra laag latex bij de pols waardoor je bij kleinere hand bal beter vast te houden is wanneer je wilt gooien, je klemt de bal als het ware tussen je hand en je pols
 • Strapless – geen band – rechtstreeks op neopreen of elastieke aansluiting

Over pasvorm kunnen wel lang praten. Voor deze eerste lijn is gekozen voor een ruimzittende handschoen met een uitstekende grip. 6mm Giga foam geeft je onder alle omstandigheden een perfecte grip. Wel moeten de handschoenen gedragen worden. Dat wil zeggen dat ze pas optimaal gaan "grippen" na enkele keren dragen. Wil je ze bestellen, klik dan op de bestelknop of stuur ons een mailtje met je vragen.

Copyright © 2019 The Ultimate Glove Company