Fingersave in keepershandschoenen

Keepershandschoenen kennen we met en zonder Fingersave, maar wat is nu eigenlijk Fingersave en welke vormen zijn er? 

Geschiedenis van de Fingersave in keepershandschoenen

Adidas was een van de eerste merken die in 1998 kwam met een bescherming tegen het doorbuigen van de vingers naar de verkeerde kant. In het begin werden er van elke handschoen 2 modellen gemaakt, te weten mét en zonder Fingersave. Vooral voor jongere keepers met minder sterke handen was het een uitkomst, minder blessures. De oudere keepers vonden het over het algemeen een beperking, de vingers konden wat moeilijker bewegen en de feeling rond de bal was minder. 

Wat is precies Fingersave in Keepershandschoenen?

Fingersave in de keepershandschoenen zijn stukjes voorgevormd plastic – de vorm en buiging van de vinder aan de bovenzijde van de hand – die aan de buitenkant in de vingers van de keepershandschoen verwerkt zitten. In navolging van Adidas kwamen ook de andere topmerken snel met eenzelfde soort bescherming.

Natuurlijk verzonnen de marketeers van de andere merken eigen namen voor hetzelfde product. Zo noemde UhlSport het een Supportframe, Reusch heeft de naam Ortho-Tec verzonnen en Sells gebruikt de naam Guard. Allemaal namen voor hetzelfde … Fingersave. En zo is het ook eigenlijk blijven heten ... je koopt keepershandschoenen met of zonder Fingersave. 

Wel of geen Fingersave in Keepershandschoenen?

Fingersave in een keepershandschoen zorgt er simpel gezegd voor dat je vingers niet naar achter kunnen buigen. Maar ... ook niet verder naar voor kunnen buigen. Vaak zie je dat de keepershandschoenen met Fingersave voorgevormd zijn, de vingers staan een beetje naar binnen. Mocht je de keuze maken om met Fingersave in je keepershandschoenen in de goal te willen staan, dan doe je er goed aan om precies passende keepershandschoenen te kopen.

Heb je maat 7, koop dan geen maat 8 want de Fingersave in de keepershandschoen sluit dan niet aan bij de lengte van jouw vingers. En daardoor kun je je vingers niet genoeg om de bal heen krijgen. Heb je wel precies maat 7 aan, dan is de kromming van de Fingersave in de keepershandschoen precies zo dat hij om een bal heen past.

Kies je voor keepershandschoenen zonder Fingersave heb je al deze problemen niet. Wel krijg je er hier een ander probleem of misschien een uitdaging voor terug. Je handen, je vingers moeten sterk genoeg zijn om de kracht van de bal op te kunnen vangen.

Keepers die bijvoorbeeld zo goed zijn dat ze een elftal – leeftijdsklasse hoger mogen keepen, moeten er rekening mee houden dat er harder geschoten wordt. Nu is de stap van O17 naar O19 niet zo groot, de pubertijd – groeifase is voorbij en de kracht neemt niet zoveel meer toe. Maar wanneer je als O11 keeper in de O13 mag keepen, kan er een substantieel krachtverschil in de schoten op doel ontstaan. De keuze voor wel of geen Fingersave in je keepershandschoenen kan heel anders uitpakken wanneer je hieraan zou denken. 

Keepershandschoenen met verwijderbare Fingersave

Een optie zou het dan kunnen zijn om te kijken naar keepershandschoenen met Fingersave die je kunt verwijderen en desnoods weer kunt inbrengen. Dit zijn vaak de wat duurdere handschoenen (boven de 70 euro) die dit kunnen. Maar ja, je hebt dan ook wel het beste van 2 werelden: de keuze om met een zonder Fingersave in je keepershandschoenen te keepen. 

Welke vormen van Fingersave voor keepershandschoenen zijn er?

  • Geen fingersave – maximale bewegingsvrijheid – minimale bescherming tegen doorknakken
  • Light weigt fingersave – minder bewegingsvrijheid – iets meer bescherming
  • Heavy weigth protection – minimale bewegingsvrijheid – meer bescherming
  • Verwijderbaar of niet verwijderbaar
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
Copyright © 2018 LDB Sales BV