Alles wat je wil weten over latex op je keepershandschoenen

De palm van je keepershandschoenen wordt gevormd door een laag latex. Niet alleen maar latex maar ook "backing material", een soort foamlaag tussen je hand en de latex, zeg maar de binnenzijde van de keepershandschoen. Je ziet dan ook vaak in de beschrijving van keepershandschoenen staan: 3mm backing en 3 mm latex. 

Latex, het belangrijkste onderdeel van je keepershandschoenen

Onnodig te zeggen dat de latex aan de binnenkant van je keepershandschoen een van de belangrijkste elementen van de handschoen is. Hoe mooi de kleur, pasvorm of andere features ook zijn, de keuze van je latex is heel belangrijk. Daarom is het handig om iets meer te weten over de verschillende soorten latex – de voor – en nadelen. 

Om te onthouden over latex op je keepershandschoenen

Allereest maar even een algemene regel over latex voor je keepershandschoenen:

 • Hoe zachter de latex, hoe beter de grip van je keepershandschoenen
 • Hoe harder de latex, des te langer gaan je keepershandschoenen mee
 • Hoe dikker de latex, hoe meer schok-absorbtie je keepershandschoenen hebben
 • Hoe dunner de latex, des te beter voel je precies wat de bal doet in je handen. 

Verschillende namen voor dezelfde latex op je keepershandschoenen

Welke namen zijn er allemaal in omloop bij de verschillende merken en natuurlijk ook de verschillende soorten latex. Want laten wel wel wezen, verschil in latex voor de je keepershandschoenen is er natuurlijk wel. Kijk maar eens naar onderstaande namen voor de meest gebruikte latex:

 • New Basic of Soft Grip
 • Super Soft
 • Mega Grip
 • Giga Grip
 • Contact / Supreme Grip

De volgorde is niet toevallig, van New Basic naar Contact of Supreme Grip, staat de latex in volgorde van harde naar zachte latex. 

New Basic – Soft Grip en Super Soft

De eerste - New Basic of Soft Grip – zie je bijna niet meer. Dit is een van de eerste soorten latex die gebruikt werd en zie je nog op keepershandschoenen bij Kruidvat en Blokker. Speelgoed keepershandschoenen, leuk voor kinderen bij het buitenspelen.

Super Soft hoor je vaker. Dit is de latex die je vindt op de goedkopere modellen, de instap modellen. Deze vorm van latex op je keepershandschoenen geeft je een prettige grip bij droog weer. Omdat deze latex wat stugger is, is deze latex meer slijtvast. Dit betekent dat wanneer je wat minder op het veld staat, zeg één keer trainen en één wedstrijd per week, de keepershandschoenen met de Super Soft latex het prima een half seizoen kunnen volhouden.

Keepershandschoenen met de Super Soft latex vind je veel tussen de kindermodellen van de grotere merken. Prima latex voor startende keepers. 

Mega Grip

Mega Grip Latex op je keepershandschoenen is een upgrade ten opzichte van de Super Soft Grip. Mega Grip Latex wordt gezien als een van de betere soorten latex. Mega Grip Latex is een zachtere latex soort waardoor een duidelijk merkbare betere grip ontstaat.

Doordat de latex zachter is, slijt deze keepershandschoen sneller dan de handschoen met Super Soft Grip latex. Je vindt deze Mega Grip latex op heel veel verschillende modellen keepershandschoenen van onder andere Puma, Uhlsport, Reusch en Adidas. 

Giga Grip

Een verder upgrade, een van de laatste nieuwe soorten latex is de Giga Grip. Deze, voornamelijk in Duitsland geproduceerde latex vind je op veel topmodellen. Deze latex is nog zachter dan de latex van de Mega Grip en heeft daardoor een veel betere grip dan alle voorgaande latex soorten. Het is dan ook de latex soort die nu het meest gebruikt wordt voor keepershandschoenen is het hogere segment.

Onnodig te zeggen dat deze latex weer sneller slijt dan de voorgaande latex soorten. Het grootste voordeel van deze zachte latexsoort is dat onder alle weersomstandigheden en op alle ondergrondsoorten een prima resultaat behaald kan worden. 

Contact / supreme Grip

Ben je keeper op het allerhoogste niveau of ben je heel ambitieus, dan is deze latex iets voor jou. De absolute top in het Duitse latex segment is de Contact of Supreme latex. Deze superzachte latex heeft excellente grip onder alle omstandigheden. 

Deze latex heeft 2 nadelen: ten eerste verliest deze latex per training of wedstijd 20 tot 30% van zijn grip en ten tweede is het de duurste latex die je op dit moment kunt kopen. Je vindt deze latex op de absolute topmodellen bij de grote merken. Prijzen van keepershandschoenen met deze latex variëren van 80 tot 180 euro. 

Word je als keeper gesponsord met 1 paar keepershandschoenen per 2 weken dan is de keepershandschoen met deze, ook in Duitsland geproduceerde latex, een absolute aanrader. Anders moet je of zelf of je ouders een grote portemonnee hebben. 

Agua Latex

De meeste merken hebben naast de meest gangbare latexsoorten ook speciale aqua grip latex speciaal voor nat weer. Tegenwoordig presteren de meeste professionele latexsoorten zoals de Giga Grip en de Contact of Supreme Grip onder alle omstandigheden optimaal zodat een tweede paar Aqua's niet nodig is wanneer je keepershandschoenen hebt met één van de 2 top latexsoorten.

Verschillende diktes latex

Wanneer je de verschillende modellen keepershandschoenen vergelijkt, is het eerste dat opvalt de verschillen in dikte van de latex op de binnenzijde van de hand. We hebben het al eerder aangegeven, dunnere latex biedt minder schok absorbtie maar meer bewegingsvrijheid. Dunnere latex is meer kwetsbaar. Optimaal is een keepershandschoen met een dikke en soepele latexvorm. Soepel betekent zachter en daarom slijtgevoeliger. 

Persoonlijke keuze latex voor je keepershandschoenen

Veel hangt af van de persoonlijke keuze van de keeper. Waar kies je voor? Duurzaamheid? Souplesse? Een optimale combinatie van beiden? Wat kun je betalen? Wat wil je betalen?

De dikte van de latex varieert van 2 t/m 6,5 mm en alle maten ertussen.

Dit model, nummer 3 van The Ultimate Glove heeft:

 • 6,5 German Giga Latex voor een uitmuntende grip onder zowel droge als natte weersomstandigheden
 • Gun Cut gesneden vinger voor meer flexibiliteit bij je grip
 • Thumb Wrap om meer grip te geven bij je duim
 • Rubberen geribbelde punchzone voor een perfecte stomp
 • Dubbele elastische polsband om ervoor te zorgen dat je handschoen altijd blijft zitten waar hij moet zitten
 • Geen fingersave om ervoor te zorgen dat je je vingers altijd optimaal om de bal heen kunt sluiten
 • Verkrijgbaar in de maten 7 tm 11
 • Alleen verkrijgbaar in deze kleurcombinatie

Copyright © 2019 The Ultimate Glove Company